In het voorjaar kun je op bloemetjesmarkten volop planten en bollen kopen voor je tuin. Dat is altijd een leuk moment in het tuinjaar. Maar voor je weer met traytjes vol impulsaankopen naar huis gaat dan kan ik je wellicht helpen met een paar tips: Maak een plantenlijstje voor je tuin; heb je open plekken in je tuin vul deze op met gatenvullers als Ooievaarsbek met prachtig blad, Vrouwenmantel met fris groene bloemen of lila Kattenkruid.

vul lege plekken op met gatenvullers als Ooievaarsbek

Ben je druk met schoffelen tussen je heesters dan zijn bodembedekkers wellicht handig voor jou, dan denk ik aan Maagdenpalm met blauwe bloemen, Ajuga reptans met rood/groen blad of bollen als Anemonen of Sneeuwklokjes. Vind je je tuin wat saai en kun je wel wat spektakel in de hoogte gebruiken, dan kies je klimplanten langs je schutting of pergola als Bosrank (beter bekend als Clematis). Een klimroos voor mooie bloemen in je tuin kan ook of een Druif (Vitis) of een Kiwiplant voor bijzonder blad in je tuin.

Heb je potten of bakken op je terras om aan te kleden maar dan eens bijzondere combinaties van eenjarigen met  vaste planten als een bruin siergras Stipa, het rode blad  van een Purperklokje of een fijne Klimop als speels hangende plant. Het is sowieso leuk om met bladvormen te spelen, combineer bijvoorbeeld de lange sprieten van het siergras Leliegras (Liriope) met het tweekleurige blad van het vergeet-mij-nietje (Brunnera) of Tulpen met het blad van de Ooievaarsbek.

Tenslotte wil ik je nog uitdagen om eens met kleur te experimenteren: heb je veel blauw/paars in je tuin, zet er eens een groep gele planten (een gele Daglelie) tussen, is paars je lievelingskleur in je tuin zet er eens oranje bloemen (Afrikaantjes, ze mogen weer) bij, durf deze kleuren eens te kiezen! 13 Mei is er groenmarkt bij de Tropische Kas in Beetsterzwaag.