Veel mensen die mij goed kennen weten dat ik een groot bomenfan ben. Bomen geven ons zuurstof, maar ook vruchten, schaduw, koelte, leven (denk aan vogels) en zelf beschutting, een soort van dak in je tuin. In iedere tuin past wel een boom. Begin je aan een tuinrenovatie bekijk dan wat er al is, welke hagen of bomen kan ik weer herwaarderen zodat de basis van je tuin er al ligt.

Zo pas ik regelmatig geleide bomen toe voor een parasolfunctie of als groene wand, denk aan een plataan of een geleide perenboom. Of een boom die ieder seizoen iets te bieden heeft als de krentenboom, witte bloei in het voorjaar, vruchten in de zomer en rood blad in het najaar. En daar plukken ook de vogels de vruchten van!

Kijk goed welke boom in jouw wensenlijsje past, een boom kies je niet alleen op het uiterlijk, maar ook op zijn wensen, de ene boom houdt van natte voeten en de ander juist van droge, zo hoort de ene op kleigrond en de andere op zandgrond. En de uiteindelijke grootte is ook zeker van belang, of een boom 5 meter of 25 meter wordt, dat is wel een groot verschil. Iedere boom mag groeien wat mij betreft tot een volwassen boom. Ik adviseer je graag hierin.

In een tuinontwerp probeer ik bomen op deze manier slim in te passen zodat ze zoveel mogelijk natuurlijke functies vervullen. Het stapelen van functies, heet dat.