Een tuin is als een huiskamer

Je wilt er lekker kunnen zitten, er valt wat te ontdekken voor de kinderen en dieren en je kunt er samen eten. De wanden en tapijten van je groene kamer bestaan uit groene natuurlijke elementen. Maar hoe realiseer ik nu mijn geslaagde tuin?

Sfeer bepalen

Kies de materialen die passen bij jouw huis en de sfeer die je wilt in de tuin. Houd je van een oosterse sfeer in huis, dan past dat ook goed in jouw tuin. Ben je meer van de strakke rustige elementen en felle kleuren, dan kies je ook deze sfeer voor je tuin. Zo creëer je een totaalplaatje en worden binnen en buiten een eenheid. Dat geeft je rust en dat zorgt ervoor dat je sneller naar buiten gaat. En je tuin tot leven komt.

Tuin indelen

Heb je een sfeer in gedachten zoek daar elementen bij die je mooi vindt, maak een soort collage van planten, materialen, meubels, tuinelementen die passen bij jouw ideale tuin. Met deze elementen kun je aan de slag. Het belangrijkste in je tuin is een logische indeling, hoe loop je, waar zit je het liefst, waar kan je fiets staan, hoeveel auto’s wil ik op het erf? Maar niet te vergeten: waar kijk ik naar als ik op de bank? Een spannende tuin verveelt nooit, speelse elementen brengen de tuin tot leven. Een fruitboom in het gazon, een speels bankje van U-elementen, een krijtbord voor de kinderen.

Natuurlijke tuin

Een tuin kan heel praktisch en sfeervol zijn, maar het kan je zelfs nog meer opleveren! Denk aan een kringloop in je tuin: verzamel je groenafval op een composthoek en je hebt ieder jaar voldoende voedsel voor je planten. Leg een vijver of waterelement  aan en je lokt dieren als de kikker, de egel en vogels die op hun beurt weer de vervelende insekten en slakken meester maken. Zet tussen je sierplanten ook een paar eetbare soorten als rabarber, aardbeien en bessenstruiken, zo valt er ook nog wat te eten uit eigen tuin.

Wanneer je er niet zelf uit komt kun je altijd op een professional rekenen. Wat kan een tuinontwerper bijvoorbeeld voor mij betekenen?

Spannende tuinen

Een tuinontwerper heeft kijk op een slimme speelse indeling van je tuin. Hoe komt het huis mooier naar voren, hoe voorkom je inkijk in je tuin, hoe verbeter je het uitzicht op de tuin en de omgeving vanuit het huis. Een pad met een kromming of hoek maakt de tuin spannender, het verbergt iets. In de natuur is ook niet altijd alles direct zichtbaar, kijk maar eens naar een landschap, het is een verzameling van hoge en lage elementen, een samenspel van kleuren en elementen: lucht, water, aarde en vuur. De plantkeuze bepaalt ook grotendeels de sfeer, hierin kan een professional je goed informeren.

Tuinproblemen

Loop je tegen problemen in je tuin aan, is het te nat of te droog, doet de beplanting het slecht of kom je niet uit de indeling, een tuinontwerper helpt je een stap verder. Vaak heeft de ontwerper voldoende mensenkennis om uit het gesprek die informatie te filteren die nodig is voor een passende tuin. Een ontwerp voor jouw tuin maak je droom waar. Het is de basis voor de aanleg of renovatie van jouw tuin. Het kan een plan zijn dat je direct door een tuinman of hovenier laat aanleggen of een plan dat je zelf in fasen gaat realiseren.

Jouw wensen

Op basis van de maten van de tuin, het huis en de gewenste elementen kan de eerste opzet worden gemaakt. Wat zijn wensen voor de tuin: waar zit je het liefst, wat doe je in de tuin (eten, was ophangen, spelen, ontspannen zitten), welke materialen en kleuren spreken je aan? Wil je mooie passende verlichting in je tuin of stopcontacten voor de grasmaaier? Wil je een rustige hoek creëren waar je even alleen kunt zijn.

Daarbij horen ook de kenmerken van de huidige tuin, welke grondsoort heb je, wat is het budget voor de tuin, welke elementen kunnen blijven of hergebruikt worden. Met deze elementen kan de tuinontwerper vooraf al een inschatting geven van de mogelijkheden.

Maar hoe weet ik welke planten bij mijn tuin passen? Het aanbod is overweldigend!

4 seizoenen mooi

Is het ontwerp klaar en de keuze voor de elementen als een vijver, tuinhuis of pergola duidelijk, dan begint het “inkleuren” van de tuin met beplanting. De basisbeplantingen als hagen en bomen zijn het begin, zij bepalen het grote kader, de harde lijnen. De hoogte in met de planten kan goed met klimmers en tegenwoordig is een verticale muur met planten ook vaak mogelijk. Voorjaarsbloeiers kondigen de lente aan, de uitbundige zomerbloeiers geven de zomer kleur wanneer je het meest in de tuin bent, najaarsbloeiers geven het gevoel van een extra lange zomer. De meeste winst heb je van planten en bomen die elk seizoen iets te bieden hebben: van voorjaarsbloesem, schaduw van het blad in de zomer en de vruchten in de herfst. De tuinontwerper kijkt naar het hele scala beplanting dat via kwekers leverbaar is, wat op dat moment aangeplant kan worden en waar de beste kwaliteit planten te vinden is. De tuincentra bieden vaak veel eenjarige planten of veel seizoensplanten, planten die op dat moment aantrekkelijk zijn, je blijft dan steeds planten vervangen. De juiste beplanting kiezen levert direct een goed resultaat op, het vormt een geheel in de tuin en het kan jaren plezier geven.