Duurzaamheid staat niet voor niks op steeds meer agenda’s: sowieso die van kinderen, op die van grote mensen, ook steeds meer op die van bedrijven en nu gelukkig ook op die van politici. Weggooien van spullen na eenmalig gebruik vind ik echt onmogelijk, dat doe je toch niet? Koop je spullen met de gedachte: wat heeft het gekost aan grondstoffen en geld om te maken en te vervoeren, hoe lang ga ik het gebruiken?  (oftewel heeft het toegevoegde waarde voor mij?) en waar laat ik het na gebruik?

Jij als consument/stemmer bepaalt!

Koop je bijvoorbeeld nieuwe kleren en sta je met die scherpe aanbieding in je handen, het is toch geen geld? Maar vraag jezelf eens af: hoe vaak kan ik het dragen? Is het door uitgebuite moderne slaven gemaakt? Is het na een paar jaar meteen afval of kan een ander het ook nog gebruiken?Kieswijzer duurzame economie.jpg Door meer naar de grondstoffen, de manier van produceren te kijken kun je een meer duurzame overweging maken voor je aankopen. Je hoeft dat echt niet altijd te doen, maar wees je wel bewust van de industrieën die jij als consument in leven houdt.

Want jij als consument bepaalt! Dat vergeet je wel eens, ook in het politieke spel van Den Haag geldt dit. Jij bepaalt wie straks de baas is van  dit bedrijf genaamd Nederland. Kiezen we voor auto’s dan asfalteren we nog even door, kiezen we voor Openbaar Vervoer, dan maken we ons netwerk sterker. Vooral als Noordeling zou ik dat wel graag willen, het OV is het bar en boos. Maar ook op andere vlakken is het zinvol: onze transitie naar schone brandstoffen bijvoorbeeld, wat mij betreft wordt ieder huis energie-neutraal, laad je je fiets op met groene energie.

Neem even 5 minuten de tijd om hier over na te denken en laat je keuze bepalen voor een groene toekomst, want dat is naast alle zorg- onderwijs- en werkgelegenheidsvraagstukken toch momenteel het prangende vraagstuk.

Kies (voor) groen!