Waar ligt eigenlijk de scheiding tussen wilde natuur en jouw gecultiveerde tuin?

Natuur is ongerept, daar bruist het van het leven. Een tuin is een door de mens omkaderd del van de natuur en heet daarom cultuur. Vogels en vlinders schijnen het verschil niet te zien aangezien ze graag van beide gebruik maken. En ook mensen trekken graag de natuur in op de fiets of met de tent of ze genieten lekker van het buiten zijn in eigen tuin. Raar eigenlijk dat het verschil hier tussen vaak zo groot is.

Zo kreeg ik vandaag een mail van een klant die bejubelt dat er zoveel mooie vlinders en libellen in haar nieuwe tuin te vinden zijn: wat een genot! Terwijl haar tuin ook ‘gecultiveerd groen’ is maar met ‘respect voor de natuur’ ontworpen. Dat wil zeggen, jij als mens hebt wensen voor de tuin maar laten we de wensen van de huidige dieren ook meenemen in het geheel. Als je alle bomen kapt dan heeft de vogel direct een woonplek en voedsel nodig.

Ik wordt vaak erg verdrietig als ik zie hoe de tuinen er in nieuwbouwwijken bij liggen. Veel stenen en gras, weinig bomen met bloesem en diverse bloeiende planten, laat staan een uitbundige klimplant tegen de gevel. In het zuiden praten ze al over een ‘tegeltaks’ als maatregel tegen deze praktijken. Een beetje meer groen brengt je tuin tot leven komen en levert zeker niet meer werk op, integendeel. Maak van je tuin een feestje en geef er vorm en kleur aan!

Drie tips voor meer natuur in je tuin:

  1. Durf een grote plant voor je raam te zetten met lekker groot blad (Mammoetblad of Vingerplant);
  2. Plant een boom bij je terras waar je toch liever ook wat schaduw wilt hebben;
  3. Bouw een pergola in een L- of T-vorm en laat een forse klimmer zijn gang gaan (Blauwe regen of Schijnaugurk).

Kijk voor meer ideeën op Inheemse tuinen op Pinterest