De biologische boerderij

Een paar jaar geleden volgde ik bij Oscar Jansen een bijzondere workshop: Natuurlijk leiderschap. Een managementcursus gegeven op een boerderij, een biologische wel te verstaan. Bij een boer die het inzicht had dat diversiteit en liefde voor de natuur telt! Naast de koeien die hij met de hand melkt, heeft hij een Tuinder aangesteld die met veel diversiteit een teeltplan maakt voor een lang oogstseizoen met veel variatie. Zelfs had hij  een ruimte voor managementcursussen, want de natuur kan ons leren. Iedere cursist, van Bankdirecteur tot Secretaresse gaat in de tuin aan het werk met oogsten, zaaien en schoffelen. Hoe jij te werk gaat (op een tuin) laat zijn sporen na. En wat zegt dat over jouw manier van werken?

tuinontwerp gezond permacultuur

3 lavendels op een rij (bron Bastin.nl)

Soorten lavendel

Wat ik er heb geleerd is dat diversiteit je minder kwetsbaar maakt. In mijn werk vertaal ik dat naar een diversiteit aan planten en dat kan ook een 3-tal soorten lavendel zijn of een diversiteit aan hoogtes in de beplanting. Daarnaast telt ook de diversiteit in mensen. Mensen hebben een divers palet aan wensen of kijk op de tuin. Daarom vind ik de eigenaar het belangrijkste element in een proces naar een tuinontwerp. Wat ziet hij/zij voor ogen?

Zomerboeket

Het leuke element met werken met mensen is de verrassing en inspiratie die het je geeft. Iedereen kijkt anders naar een tuin, sommigen hebben het verlangen naar een gevoel uit hun jeugd op de Veluwe, een ander is dokter en wil graag medicinale kruiden in de tuin hebben, weer een ander houdt van kunst en zoek een pergola die als kunstobject tweemaal dienst doet. Mijn eigen eerste tuinherinnering stamt uit een fantastische bloementuin die onze buurman in Hattem had, een tuin waaruit ik iedere zomer een boeket bloemen kado kreeg. Daar wordt je als kind toch gelukkig van!

tuinontwerp gezond permacultuur

Gezonde bodem met klaver (bron Wroeten.nl)

 

Tuin als landschap

Wat het werk op de boerderij ook laat zien, is dat diversiteit, kleinschaligheid en zorg voor de bodem cruciaal zijn voor een gezonde oogst (lees: bedrijf). Een bedrijf op zandgrond moet veel doen aan vergroten van de vruchtbaarheid anders spoelt de input zo weer weg. Echt waar? Ja, zo ver gaat de lijn die je door kunt trekken van de natuur naar het bedrijf. Even terug naar jouw tuin: wat geef jij de bodem zodat je tuin er goed voor staat? Is jouw bodem ook snel droog en spoelt het steeds weg of is het een gezonde spons die water vasthoudt? Een gezonde bodem is bedekt met planten, ligt niet braak, maar leeft onder de grond net als boven de grond. Een tapijt van planten en bloemen is immers ook mooier dan een struikje hier en een boompje daar. Natuurlijke landschappen leggen toch eigenlijk wel de basis van een mooie tuin, een mooie compositie, mooie samenhang van planten, hoogteverschillen en in jouw tuin natuurlijk ook genoeg ruimte voor de mens.