Permacultuur – permanente natuur?

In 2016 staat Permacultuur groot op mijn agenda, dit jaar volg ik de opleiding PDC bij Katharine Hone om meer kennis en ervaring op te doen met nog natuurlijker tuinen.

permacultuur natuurlijke tuinontwerp moestuin siertuin

sedumdak op je huis

Wat is Permacultuur? Het is een ontwerpsysteem dat haar inspiratie haalt uit de  observatie van de natuur. In de natuurlijke wereld werkt als het leven efficiënt samen in harmonieuze relaties, derhalve wil Permacultuur dit webachtige systeem nabootsen door geïntegreerde systemen te creëren die alle behoeften van het leven tegemoet komt.

Permacultuur is het ontwerpen van productieve systemen

Wil je bijvoorbeeld kippen in je tuin, kijk je naar de behoeften (kippenhok, hekwerk, voedsel) en de opbrengst (eieren, slakken opruimen, bodem loswoelen) van dit element. Zo krijg je een web van “input” en “output” van de gewenste elementen zodat je een veelzijdiger beleving en gebruik van je buitenruimte krijgt. Een boom is niet alleen een sierlijk element met bloemen in je tuin, maar biedt ook een plek aan vogels, geeft je schaduw, geeft vruchten, geeft met haar bladval voedingsstoffen aan de bodem geeft steun aan een hangmat of een klimplant.

Een boom geeft ook schaduw, vruchten, steun aan je hangmat, een plek voor vogels

Permacultuur natuurlijk tuinontwerp siertuin moestuin

natuurlijke schaduw op je terras

De Permacultuur staat voor een betere zorg voor de aarde en daarin ook voor de mens(en) en staat voor eerlijke verdeling. Bijvoorbeeld van afval weer eten maken, zorgen voor natuurlijke kringlopen (met de natuur meewerken), het beste uit de bestaande situatie halen met respect voor de natuur.

Wat betekent dit voor het ontwerpen van tuinen? Deze vraag ga ik dit jaar uitgebreid onderzoeken, mijns inziens is dit een verdieping van de tuinen zoals we die vooral kennen. Siertuinen die mogen wat mij betreft mooi en groen blijven maar worden vooral slimmer en natuurlijker, lees: met meerdere functies gecombineerd en zorg voor vruchtbaar houden van de bodem, zorg voor meer oogst uit je moestuin met daarbij het voordeel dat het minder werk vraagt.

 

Wil je ook meer weten over Permacultuur, kijk voor meer informatie over de jaaropleiding van Katharine op Jaaropleiding Permacultuur