De zomer is nu wel heel snel omgeslagen in nat herfstig weer en dat zorgt dat we weer meer binnen leven. Ik moet zelf altijd erg wennen aan de omschakeling naar binnen.

De hele zomer ben je veel buiten, geniet je van de zomeravonden met een vuurtje en dan ineens zit je weer in je huis. Maar toch is de tuin dan een belangrijk onderdeel van het ‘binnen-zijn’. Je kijkt dan naar je tuin als een soort lijst om van je huis, die eigenlijk ook qua sfeer moet passen bij de sfeer die je binnen hebt gekozen.

tijdloze trendy tuin

Inspiratie duurzame tuinmaterialen

De trend van meer natuurlijke materialen in huis: cactussen, plaatjes van planten en dieren, houten elementen, deze sfeermakers mag je ook terugzien in je tuin. Niet dat de tuin dan een trendy element hoeft te worden, natuurlijke materialen zijn van alle tijden. Ik ben wel voorstander van het maken van tuinen die ook op de langere termijn er goed uit blijven zien.

Je kunt bijvoorbeeld van kastanjehouten palen of Engelse hekwerken mooie halfdichte afscheidingen maken en daartussen frivool paarse IJzerhard (Verbena Bonariensis) of een gele Duizendblad (Achillea Filipendulina) laten groeien. Of je legt een grote boomstam in je tuin en maakt er een leuk bankje van zoals je ook wel tuintafels ziet van onbezaagde planken met het schors er nog aan.

Zo heb ik een keer een natuurlijke sfeer van een huis doorgezet in de tuin door alleen schelpen en perzikstenen om het huis te leggen. Dat doet wat met de sfeer in huis! Zonder stenen lijkt je tuin echt een groene oase, echt bijzonder! Zo zie je maar dat de sfeer die je zelf bepaald binnen ook goed naar buiten doorgetrokken kan worden, juist door te durven of uit te proberen.

Kijk zelf voor meer ideeën op Natuurlijke tuinen op Pinterest