Tuinfeest van eigen oogst!

De beweging naar een zelf-maak-industrie zie je overal om je heen, op Pinterest vind je heel veel inspiratie voor DIY:

  • macraméhangers voor je planten,
  • kussen gerecycled van oude lappen,
  • armbandjes geknoopt van parachutekoord.

Maar wist je dat het ook veel winst oplevert: geen olie slurpende transportkosten of industrie, geen slechte arbeidsomstandigheden, geen verspilling van grondstoffen. Heel goed voor het milieu en dus passend binnen de circulaire economie.

Naast dat creatief bezig zijn levert het kweken van groente en fruit op je eigen perceel levert nog een grotere winst. Het kleinschalige telen van druiven, appels en pompoenen in je tuin voorkomt zoals al gezegd veel milieubelastende maatregelen. En het is zo leuk!

Soep van pompoen, peer en popcorn

In het najaar trakteer jij je vrienden en familie op de Pompoensoep met Peer en Popcorn uit eigen tuin, of verse gekookte Appelmoes met Kaneel, of een Appeltaart van eigen Appels. De duurzame gedachte erbij voelt niet alleen goed, het is zeker een stap voorwaarts als iedereen een deel van het eten dat ze nodig heeft zelf zou kweken. Na de tweede wereldoorlog was dat de enige manier van herstel van de voedingsindustrie en de kennis en ervaring op het gebied van groente telen verdwijnt helaas steeds meer.

Natuurlijk wil je niet je hele tuin omspitten tot moestuin maar een paar elementen zijn al een stap voorwaarts: probeer meer eetbare planten in je tuin te zetten. Denk aan Oost-Indische kers: de bloemen zijn eetbaar, knoflook: heerlijk om zelf te telen, Shii-take: op een oude boomstam. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Zelf leren wecken en inmaken

Wil je meer weten over zelf moestuinieren, wecken en inmaken om je oogst duurzaam te bewaren en in de winter op te eten. Je kunt allerlei recepten en werkwijzen leren bij de workshops en de website van Tine en Janet www.roeach.com.