Mooie tuinfoto’s maken is nog niet zo gemakkelijk. Hoe pak je dat nou slim aan? Met de tips die ik kreeg van Modeste Herwig tijdens een tuinfotografiecursus kan ik je op weg helpen. In de meimaand staat de tuin er mooi bij, er bloeien al veel bloemen, de zon geeft al een zomers beeld. Mijn fototips:

Tijdstip – de beste foto’s van de tuin maak je ’s ochtends om 7:30u of ’s avonds om  21:00u. Het zonlicht is dan zacht, je hebt mooi licht van opzij, de frisse dauwdruppels brengen je tuin tot leven.

Onderwerp – focus op een onderwerp, laat niet te veel zien. Een vogel druk nestelend in  je tuin, of de prachtige Wisteria/Blauwe regen die in bloei staat of de weide vol met Fluitekruid. Maak een reportage met een totaalplaatje van de plant, in dit geval de Wisteria. Maak een close-up van de bloeivorm of de bladvorm. Kies eens een ander perspectief, ga liggen op je rug of ga op je knieën zitten. Maak ook gebruik van spannende doorkijkjes in  je tuin.

Kies eens een ander perspectief, ga liggen op je rug.

Positie – plaats je onderwerp niet in het midden. Bij voorkeur op een snijpunt van een denkbeeldig boter-kaas-en-eieren. Dat maakt het spannender. Zorg dat je tuin beeldvullend is en er geen ongewenste elementen op staan als een saaie muur. Ga dan bijvoorbeeld op een verhoging staan.

Camera – echt mooie foto’s met diepte en levende kleuren maak je met een spiegelreflexcamera. Hiermee kun je ook je diafragma vergroten (= kleine f-waarde) voor scherpe close-ups en vage achtergronden. Als je een donkere hoek wilt uitlichten kun je de belichting (= +/- knop) op +0.3 zetten en het beeld overbelichten. Gebruik dan wel een statief voor een mooie scherpe foto.

Deel je mooiste tuinfoto op facebook @MagnoliaTuinontwerp.