Een tuin met lucht of een luchtkasteel?

Mijn ervaring is dat klanten graag een tuin willen die ze al eens eerder gezien hebben. Daar in die straat, zo’n voortuin wil ik ook. Zou het nou niet leuker zijn om iets unieks te creëren? Een tuin die nog niet bestaat en niemand anders heeft? Speciaal voor jou? Hoe gaat dat dan? De ontwerptrend van de laatste jaren is meer natuurlijker tuinen en daardoor ook diverser. Er zijn meer hoekjes in de tuin, voor ieder moment van de dag of van het jaar, er staan meer bomen in de tuinen, mensen durven al meer met groen. Deze zomer was ik op vakantie in Zweden, waar volop ruimte is, daar hebben mensen meer ruimte om het huis en dat geeft meer lucht. Ik zou het mooi vinden als we dat gevoel van lucht meer naar onze tuinen toe halen.

Een tuin met lucht of een luchtkasteel?

Een tuin met lucht of een luchtkasteel?

Levend kunstwerk

Maar hoe doe je dan dan als je maar 200m2 ter beschikking hebt? Dat perceel maak je niet groter. Dan trekken we een mooie trukendoos open. We gaan werken met visuele effecten, met verticale objecten, met spiegeling van water of glas. Bijvoorbeeld met een glooiend gazon, of een lijn die visueel het langst is, of toepassen van bijzondere materialen: een kunstwerk of zelf een levend kunstwerk maken. Met wilgentakken kun je een prieel bouwen, of een border in een bijzondere vorm. Wat je met een 3D printer kan kun je ook met een tuin. Het geeft zelfs meer mogelijkheden omdat een tuin naast 3D ook nog de groei-dimensie in zich heeft, na de aanleg begint het pas.

Zelfvoorzienende tuin

Wat ook steeds vaker gevraagd wordt is het moestuinieren in de tuin en het meer zelfvoorzienend leven, met voldoende grond kun je volledig zelfvoorzienend worden. Zelf je voedsel verbouwen en dieren houden, je watervoorziening en stroomvoorzieningen bouwen, leven van je oogst en je zelfgemaakte producten. De huidige massaproductie en de grote energieleveranciers geven de behoefte aan deze kleine maar groeiende beweging behoefte en soms noodzaak. In Frankrijk (lees ook Artikel over Geitenboeren in Frankrijk) worden grote boerenbedrijven omgebouwd tot een soort ecodorpen waar voormalige stadsbewoners zelfvoorzienend willen gaan leven. De kennis en de middelen van toen worden opnieuw weer toegepast.

Een tuin met lucht of een luchtkasteel?

Een tuin met lucht of een luchtkasteel?

Biodiversiteit als basis

De eerste stap om natuur om je heen te creëren is: meer diversiteit. Niet alleen in beplanting maar ook in materialen. Niet een saai tegelterras maar een spannende combinatie van materialen. Het zelfvoorzienender leven is ook een stap terug naar de natuur maar met een modern jasje.  Met de kennis van nu kunnen we grote stappen zetten, interessant in dit thema is het Zomergasten-interview van landschapsarchitect Adriaan Geuze op zondag 16 augustus (Fragment over vernietigende landbouw in de VS). Meer biodiversiteit voorkomt problemen, het werkt met de natuur mee en voelt heel goed. Een regenton, een sedumdak, zonnepanelen, een vierkante-meter-tuin, een kippenhok, kleine stappen maken ook een verschil.

Het zelfvoorzienender leven is ook een stap terug naar de natuur maar met een modern jasje.

Een groen luchtkasteel

Zet ik je aan het denken? Probeer ook stappen te zetten naar meer groen of meer onafhankelijkheid in jouw leven. Ik zelf zet ook kleine stappen in deze richting en dat voelt heel erg goed. De combinatie tussen zelfvoorzienend zijn en een mooie esthetische tuin is een uitdaging en ik probeer het beste van twee werelden te combineren. In mijn volkstuin, met duidelijk framewerk, verbouw ik gewassen en daarvan maak ik graag mijn eigen jam, ingemaakte courgettes en augurken. Om huis vangen we water op in de regenton, stallen we hout voor de winter om van de warme houtkachel te kunnen genieten, maken we zelf meubels van hout die duurzaam en tijdloos zijn. Op mijn verlanglijstje staan nog zonnepanelen en een sedumdak, misschien ga ik deze wel combineren. Wat staat er op  jouw lijstje?